Halsdukar

Halsduken är ett plagg som man bär runt halsen. Halsdukar har länge varit populära för att uttrycka tillhörighet till någon skola eller något lag. Exempelvis har det amerikanska universitetet Harvard en känd traditionell halsduk i vinrött och vitt. Det kan jämföras med de svenska fotbolls- eller hockeylagen som säljer flera olika halsduksmodeller.

Halsduken är även ett bra sätt att skydda sig mot kyla. Har man rock på sig är halsduk nästan det enda sättet att skydda halsen och bröstet mot köld.

Halsdukar finns i olika modeller, färger, mönster och material. Vanligaste materialen är syntet, ylle och siden. På senare år har även kashmir blivit ett populärt, om än dyrt, material. Sidenhalsduken ger ett uppklätt intryck och den är populär att använda till överrockar om man har smoking, frack eller kostym under.

Halsduken är ett populärt plagg i kalla Sverige och används främst vintertid. Mönstret på halsduken kan variera och för ett par år sedan var Burberrys klassiska rutor omåttligt populära. Senaste tiden har enfärgade och stora halsdukar varit trendiga. Många väljer även att matcha halsduken med mössan eller vantarna för att skapa en snygg look.

Man kan knyta halsduken på olika sätt. En populär variant är stockholmsknuten. Då viker man halsduken på mitten så att ena änden fungerar som ögla. Sedan trär man igenom de lösa ändarna och drar åt. En annan populär knut är bohemknuten då man bara virar halsduken ett varv runt halsen och låter de lösa ändarna hänga. Vissa halsdukar kan man även dra två varv runt halsen. Och visa väljer att knyta ihop de lösa ändarna.

Accessoarer