Handskar

Handskar eller handskydd av tyg användes redan under antiken och krigare världen över bar dem. På den tiden var handskar ofta ett privilegium som angav rang. Handskar började användas allmänt för att skydda händerna mot kyla under 1800-talets andra hälft.

Handskar finns i en mängd olika utföranden och det som oftast skiljer de åt är material, storlek och färg. Vissa handskar kan man ha även fast det är varmt ute, så kallade glacéhandskar. De är ofta armbågslånga och tillverkade i satin. Dessa handskar är populära vid bröllop, högtider och fina baler. Glacéhandskar används främst av kvinnor men även män kan använda en kortare variant av handsken. Den kallas även för aftonhandske.

Handsken har till och från varit en viktig modeaccessoar i Sverige. Nuförtiden används den mest för sitt praktiska sätt att skydda händerna mot kyla. Det är inte många som använder handskar enbart för estetikens skull.

På vintern är en vanlig variant läderhandsken. Den är tillverkad i läder och ger ett ståtligt och uppklätt intryck samtidigt som den skyddar mot kyla på ett behagligt sätt.

Vid riktigt kallt klimat finns dock varmare varianter som ofta är gjorda i motståndskraftiga material och fodrade med päls eller fleece. Sådana varianter är populära bland skid- och snowboardåkare som behöver ett rejält skydd mot snön och kylan.

Om man fryser om händerna men samtidigt måste använda dem kan man använda så kallade torghandskar. På dem är topparna avklippta så att man får mer kontroll på fingrarna.

Handskar finns alltså anpassade för alla möjliga klimat och tillfällen. En gentleman tar dock alltid av sig handsken då han hälsar på någon.

Klädestyper
Klädesmärken