Jackor

Jackan är ett viktigt basplagg och en snygg jacka gör mycket för en outfit. Jackan är främst ett ytterplagg men kan ibland användas även inomhus. Jackan bär man på överkroppen och den består av bakstycke, öppet framstycke och ärmar. Det finns mängder av olika sorters jackor. Olika modeller i olika material. På vintern är det varma vinterjackor som gäller, de är ofta fodrade eller är så kallade dunjackor. På våren eller sommaren är det tunnare jackor som gäller. Jackan har länge varit ett viktigt plagg och ses lite som ett nyckelplagg på modevisningarna.

Vad gäller modeller så finns det flera olika för jackor. Rockar passar bra om man ska vara lite uppklädd medan bomberjackor ger ett mer avslappnat intryck. Jackor kan ha kapuschong eller inte. Det finns även modeller som man drar över huvudet då de inte har ett öppet framstycke, så kallade anoraker, och modeller med knappar eller dragkedjor. En modell är duffeln, som har avlånga knappar som är gjorda av horn.

Det finns även jackor som är speciellt utformade för att passa för olika idrotter eller möta speciella krav. Exempelvis finns det löparjackor för svalt klimat som ska hålla ute kylan men samtidigt inte bli för varma på kroppen. Det finns även speciella skidjackor som passar bra för skidåkning.

Det finns många olika märken på jackor och i princip alla olika modevaruhus producerar jackor i sina kollektioner. Jackor finns därför i alla möjliga prisklasser.

Jackor kan vara bekvämt att handla över internet då det inte är ett plagg som måste prövas jättenoga. Passformen för jackor är ofta inte det mest avgörande.

Klädestyper
Klädesmärken