Jeans

Jeans är en typ av slitstarka byxor. De är gjorda av denimtyg och har nitar som förstärkning av sömmar för att klara av stora påfrestningar.

Jeansen skapades under 1800-talet i Californien av Levi Strauss och de blev snabbt populära bland de hårt utsatta guldgrävare, cowboys och arbetare som var i starkt behov av slitstarka byxor. Senare spredds jeansen genom rock-kulturen vilket gjorde att de blev populära och nådde människor över hela världen. Den senaste tiden har jeansen gått till att bli en modedetalj snarare än arbetskläder. Idag är de ett trendigt plagg som bärs av alla möjliga olika människor.

Jeansen är ett bra basplagg som alla borde ha i sin garderob. De är hyfsat varma och slitstarka, och håller oftast i flera år. Nuförtiden producerar de allra flesta modevaruhusen jeans, både till herrar och damer.

Jeans finns i olika modeller. Vissa har hög midja, andra låg. Det finns vida och smala jeans och det finns modeller utan och med fickor. Vissa jeans är utsvängda nertill, andra inte. Det finns vissa jeans som har så kallad boot-cut vilket betyder att de går över skorna medan vissa är så kallade stuprörsjeans och är helt smala nertill.

Jeans kan även skilja sig åt prismässigt. Designerjeans kan kosta flera tusen medan vanliga jeans inte behöver kosta mer än en hundralapp.

Kända jeansproducenter är Levis, Acne, Diesel, Gul & Blå, Lee, Nudie, Wrangler, Evisu och G-Star.

Köp Jeans Online

Lista på e-butiker som säljer jeans på Internet.
Acne Jeans är ett känt svenskt klädesmärke, mest känt för sina Jeans. Deras online shop har ett stort utbud och trendiga och moderna jeans för både honom och henne.
Besök Acne Jeans
Nelly har ett bra utbud av jeans med en mängd olika klädesmärken för både honom och henne. Klädesmärken så som Levi, Dr Denim och Cheap Monday.
Besök Nelly
Dress-for-less har massor av jeans från kända klädesmärken så som Lee, Diesel och Nudie Jeans. Både för Honom och Henne.
Besök Dress-for-less
Klädestyper
Klädesmärken